top of page

Despre proiect 

 

Proiectul reprezintă un program de formare, care se va derula pe o perioadă de 24 de luni (15.08.2014-14.08.2016).

 

Proiectul are patru direcţii de formare: integrarea tehnologiilor moderne existente în proiectarea activităţilor didactice, formarea competenţelor de a utiliza dinamica grupurilor de elevi în scopul elaborării unor activităţi de învăţare eficiente şi competitive, deprinderea abordării lecţiilor dintr-o perspectivă nouă, interactivă, practică, bazată pe cooperarea între elevi şi profesor şi intensificarea cooperării la nivel european, în vederea alinierii la sisteme de învăţământ performante, la standarde europene.
Cele patru teme de formare răspund cerinţelor de perfecţionare la nivel de instituţie, prin satisfacerea nevoilor de formare personală şi profesională a cadrelor didactice, prin modernizarea abordărilor şi a metodelor didactice. Cadrele didactice participante vor acumula cunoştinţe noi despre utilizarea calculatorului ca sprijin în organizarea activităţilor şcolare, vor înţelege elevul ca parte integrată grupului şi vor conştientiza efectele pozitive ale identificării situaţiilor de învăţare relevante pentru elevii din societatea de azi.

 

Cursurile au fost selectate avându-se în vedere nevoia de formare la nivel de instiuţie, corelată cu nevoile de formare exprimate de membrii echipei de elaborare a formularului de aplicaţie.

 

PROFILUL PARTICIPANŢILOR

Proiectul se adresează cadrelor didactice din unitatea şcolară, de diferite specialzări, între care: profesori de informatică, profesori de limbi străine, de ştiinţe şi profesori care predau discipline la care se susţin probe de bacalaureat. Toţi profesorii au pregătire profesională de specialitate excelentă, însă majoritatea nu a participat niciodată la un program de mobilităţi individuale. Printre factorii identificaţi se numără competenţele reduse de comunicare într-o limbă străină ale unor cadre didactice, lipsa experienţei în depunerea unei aplicaţii, reticenţa şi teama de a participa la un curs în altă ţară. Participarea şi cooperarea între cadrele didactice, în cadrul activităţilor proiectului vor oferi oportunitatea creşterii coeziunii de grup, întrucât Colegiul „Ştefan Odobleja” este o şcoală nou formată, prin unirea a patru licee.
 

Activitățile de formare

 

Activităţile din cadrul cursurilor cuprinse în proiect vor contribui la îmbunătăţirea şi dezvoltarea atât a competenţelor profesionale cât şi personale ale participanţilor la proiect, la realizarea unei compatibilităţi între sistemul de educaţie şi formare profesională românesc şi cel european.

Cursurile răspund pe deplin provocărilor cadrelor didactice, care vor dobândi competenţe precum creativitatea, adaptarea la o societate în continuă schimbare, colaborare şi comunicare prin noile tehnologii, dezvoltarea lucrului în echipă, dezvoltarea competenţelor lingvistice, de cooperare şi comunicare în contexte interactive şi dezvoltarea competenţelor interculturale.

 

Proiectul constă în 4 activităţi de formare, la care vor participa câte 8 cadre didactice:

- SUCCESSFUL EUROPEAN PROJECT DESIGN-Valencia, Spania- octombrie 2014

- EMPOWERMENT OF ICT SKILLS- MAKING USE OF TECHNOLOGY TOOLS- Malta-aprilie/ iunie 2015

- GROUP DYNAMICS AND SOCIAL SKILLS IN THE CLASSROOM- Wicklow, Irlanda- iulie 2015

- INTERACTIVE TRAINING AND TEACHING TECHNIQUES- Valencia, Spania- aprilie 2016

 
bottom of page